Tools
A+ A A-

Turturica (Streptopelia turtur L.)

Recunoastere:

Este specie de pasaj si oaspete de vara in Romania. Soseste in aprilie si pleaca in septembrie. Pasajul este in toi intre 1 si 10 septembrie. Biotopul preferat il constituie padurile de campie si cele din zona de deal, limitrofe terenurilor agricole. Se recunoaste usor dupa penajul brun-roscat, patat cu negru, abdomenul alburiu si gatul, capul si gusa usor roscate. Pe gat prezinta, de o parte si de cealalta, doua semiluni negre. Coada este negricioasa cu varful alb. Glasul este inconfundabil, de la acesta provenindu-i si numele. 

Reproducere:

Este o specie strict monogama, care depune doua ponte pe an, de cate doua oua. Cuibul este amenajat in tufe sau in arbori, la mica inaltime (2 - 3 m). Incubatia este scurta (14 zile), puii ramanand doar doua saptamani in cuib, apoi inca o saptamana pe ramuri in preajma cuibului. La varsta de o luna sunt deja buni zburatori. 

Vanarea:

Se vaneaza in perioada 15 august - 28 februarie, cu arma lisa si alice de 2,0 - 2,5 mm. Metoda cea mai des folosita este panda la locurile de hranire sau de baut apa. Este apreciata pentru zborul foarte iute, tirul dificil si carnea gustoasa.

2012 AJVPS Bihor - Toate Drepturile Rezervate